FA Cup liput

FA Cup eli Englannin Cup, on lyhennys The English Football Association Challenge Cup –sanoista. Tämä on maailman vanhin jalkapalloturnaus. Turnauksen järjestää englantilainen jalkapalloyhdistys English Football Association. Turnaus sisältää erilliset sarjat naisten ja miesten joukkueille.

FA Cup järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1871, eikä se ole koskaan muuttanut muotoaan tähän päivään mennessä. Turnaus on avoin kaikkien Englannin liigatasojen joukkueille, toisin sanoen ammattilaisjoukkueiden lisäksi myös amatöörijoukkueille.

Fanien keskuudessa on tämä turnaus erittäin suosittu. Sen yhteydessä esiintyy ilmiö nimeltään ”giant killings”. Käsite kuvaa tapahtumaa, jossa alemman divisioonan joukkue kohtaa ja voittaa korkeamman divisioonan huippujoukkueen. Nämä ottelut saattavat olla alemman divisioonan joukkueille taloudellisesti erittäin kannattavia.

On erittäin epätavallista, että alempien divisioonien joukkueet pääsevät finaaliin asti, mutta silloin tällöin näitä joukkueita nähdään neljännesvälierissä tai jopa semifinaaleissa. Ainoa liigan ulkopuolinen joukkue, joka on voittanut FA Cupin, on Tottenham Hotspur Football Club, mutta tämä tapahtui niinkin kauan aikaa sitten kuin vuonna 1901.

FA- Cupin finaali houkuttelee paikalle suuren yleisön koko maailmasta. Niin nuorilla kuin vanhoillakin eri joukkueiden kannattajilla löytyy kertomuksia tähän turnaukseen liittyen vaihdellen ”melkein voitettiin”- tyyppisistä tarinoista ”giant killing”- ilmiöön. FA Cupin taika on faneilta kysyttäessä nimen omaan se, että joukkue, joka on vaarassa menettää liigapaikkansa, voi tässä turnauksessa päästä pitkälle.

FA Cup Pelattavat ottelut 2021 | 2022

4

Hel

2022

Manchester United

vs

Middlesbrough

Old Trafford

FA Cup

alk. 80 €

Lue lisää

5

Hel

2022

Manchester City

vs

Fulham

Etihad Stadium

FA Cup

alk. 40 €

Lue lisää

5

Hel

2022

Chelsea

vs

Plymouth

Stamford Bridge

FA Cup

alk. 130 €

Lue lisää

5

Hel

2022

Tottenham

vs

Brighton

Tottenham Hotspur Stadium

FA Cup

alk. 80 €

Lue lisää

6

Hel

2022

Liverpool

vs

Cardiff

Anfield

FA Cup

alk. 100 €

Lue lisää

16

Huh

2022

FA Cup

vs

Semifinal 1

FA Cup

alk. 500 €

Lue lisää

17

Huh

2022

FA Cup

vs

Semifinal 2

FA Cup

alk. 500 €

Lue lisää

14

Tou

2022

FA Cup

vs

Final

Wembley Stadium

FA Cup

alk. 800 €

Lue lisää